Trafik og romantik i Mexico City

Henrik er netop ankommet til Mexico City, hvor han er udstationeret med FN. Det er september 2002. Henrik køber sig straks en bil, får fat i et mexicansk kørekort (man betaler ved en kasse uden forudgående køreprøve eller lægeundersøgelse), og drager på opdagelse i den kaotiske trafik. Folk overhaler indenom, kører over for rødt, tager fortovet til hjælp. Alle synes på forunderlig vis at bryde alle tænkelige regler. Det er ikke uden grund, at mange af vejskiltene simpelthen er forsynet med ordlyden ‘ADLYD SKILTENE’.

Men snart begynder Henrik at nyde denne kaotiske form for trafikkultur og bryder ofte de almindelige trafikregler. En dag møder han Zandra, som er født og opvokset i Mexico City. Hun har boet et par år i London, er veltalende og virker som en meget interessant person. Henrik inviterer hende i biografen og henter hende forventningsfuld i sin nye bil. De snakker godt sammen fra første færd.

Dog bliver der lidt stille, da Henrik passerede det første røde lys. Han følger bilerne foran og overhaler endnu et par biler indenom, før han forsigtigt passerer det næste røde lys. ”Du lærer hurtigt vores unoder i trafikken,” siger Zandra. Henrik tager det som en positiv kommentar til hans tilpasningsevne og forsætter kørslen. ”Ja, jeg synes det er meget sjovere at køre i Mexico City. I er ikke så begrænsede af regler, som vi er i Danmark.”

Zandra svarer ikke, og turen forsætter, indtil en politibil vinker dem ind til siden. ”Pokkers – den havde jeg ikke set komme,” siger Henrik. Politimanden er flink og begynder at forklare Henrik, at hans diplomatplader altså ikke giver ham lov til at køre over for rødt. ”Det kan godt være, vi ikke kan give dig en bøde, men du må en tur med på politigården, og bilen bliver kørt ud til en holdeplads i udkanten af byen, indtil vi har skrevet rapporten.”

Henrik lugter et forsøg på afpresning og vil egentligt helst blot hurtigt videre, så de kan nå filmen. Han tager derfor pungen frem fra baglommen. ”Hvad er jeres navn og nummer?” lyder det behersket fra passagersædet. Politibetjentene virker ikke veltilpasse ved situationen og siger, at bugseringen ved nærmere eftertanke vil være spild af både deres og Henriks tid. ”Vi vil denne gang nøjes med at give dig en reprimande – du kunne jo ikke vide det som udlænding – men vær nu mere forsigtig en anden gang.”

Da betjentene er kørt, beder Zandra Henrik om at vende bilen og køre hende tilbage.

Refleksion

• Hvorfor tror I, at Zandra vil tilbage?
• Hvordan forstår Henrik ‘kulturel tilpasning’?
• Hvad kan der ske, hvis man spiller lokal uden at være det?

Udsyn
I Mexico overholdes trafikregler ikke så stringent som i Danmark, og korruption er også noget, alle møder i det daglige. I trafikken er det for eksempel almindeligt at betale for ikke at blive opholdt af betjente. Det betyder dog ikke, at mexicanerne ikke er trætte af forholdene, og man vil sjældent blive rost for sin tilpasningsevne, hvis man som udlænding imiterer den mexicanske trafikadfærd. Og det betyder heller ikke, at alle betjente er korrupte.

I denne case er Henrik dobbelt uheldig. Hvad han ikke ved er, at Zandra er leder af en lokal organisation til fremme af bedre trafikvaner i Mexico City. Han har heller ikke nogen sikker fornemmelse af, om politibetjenten beder om en skilling for at lade ham forsætte eller om han blot gør sit arbejde. Man kan godt ’risikere’ at løbe ind i en ærlig politimand, specielt hvis man forinden har overtrådt færselslovgivningen.

Det er normalt godt til en vis grad at tilpasse sig omgivelserne, men husk, at ingen nogensinde vil møde dig som en lokal. Tværtimod vil du altid blive set som en gæst fra ‘den første verden’ med de plusser og minusser, som man nu engang forbinder med den.

Samtidigt vil mange mexicanere beskrive deres egen verden i et spektrum, der strækker sig fra den første til den tredje (og fjerde og femte) verden.

Proveniens
Indsamlet i forbindelse med arbejde i Mexico 2002-2005. Teksten er produceret under forskningsprojektet Alternative Spaces – cultural awareness and cross-cultural dialogues, støttet af Det Strategiske Forskningsråd 2008-2012 (projektleder: Esther Fihl).

Bibliografisk reference
Kristensen, R. (2012): ‘Trafik og romantik i Mexico City’ i: Søgaard, D. M. (red.): Casebanken, Københavns Universitet: KulturKurser.dk

Forfatter:
Geografisk område: Danmark, Latinamerika, Mexico, Vesten
Emner: , , ,

Tilføj en kommentar


Tilbage