Rød svensk granit

Kalaallit Nunaata Radioa, 17. juni 2007:

Statuen 'Havets Moder'Respektløst! Så hårdt og markant kritiserer grønlandshistorikeren Karl Elias Olsen nu Nuuk Kommunes planer om at placere en stor skulptur af Havets Moder i tidevandsgrænsen i Kolonihavnen i Nuuk.

Karl Elias Olsen mener, at det er skandaløst, at kommunen vil lave en 7 tons tung skulptur af Havets Moder i rød granit fra Sverige, som kun kan ses ved lavvande.

Han kritiserer beslutningen om at bruge svensk granit, når Grønland selv har masser af sten, der ville kunne bruges.

– Vort land er fyldt med sten, som ville kunne bruges til at lave en skulptur med. Derfor burde der bruges grønlandske sten og ikke svensk granit, siger Karl Elias Olsen.

Han mener også, at den svenske granit er en hån mod Havets Moder, som er en af de vigtigste personer i inuitternes trosretning.

– Det er en krænkelse af inuit-historien og vores tro. Det er en respektløs og krænkende handling at tage en sten fra et andet land, siger Karl Elias Olsen.

Han så gerne, at den grønlandske befolkning havde fået besked om skulpturen, inden selve byggeriet af den var gået i gang.

– Vi hørte først om stenen, da beslutningen var taget, men man kan ikke blive ved at acceptere den slags handlinger, understreger han.

Det er kunstneren Christian Rosing, der er i gang med at udforme skulpturen. Skulpturen ventes at være færdig i slutningen af juni-måned, og vil blive afsløret i løbet af efteråret.

(Se artiklen på dens originale placering her: http://www.knr.gl/da/news/kritik-af-tidevandsskulptur-af-havets-moder)

FAKTA
Havets moder eller Havkvinden er en mytologisk skikkelse, der ifølge grønlænderne og de canadiske inuit havde kontrol over havets fangstdyr. En myte fortæller, at Havkvinden var en pige, som ikke ville giftes. Hun blev derfor kastet over bord, og da hun klamrede sig til rælingen, skar hendes far hendes fingerled af. De blev til sødyr, mens hun selv sank ned på havets bund. Hvis fangstdyrene ikke blev behandlet med respekt, dannedes der skidt i Havkvindens hår, og dyrene blev filtret ind i det. Så måtte den lokale åndemaner, angakokken, foretage en ånderejse og rense Havkvindens hår, så dyrene igen kunne komme ud i havet.

Rød svensk granit er en stenart, der også findes andre steder end i Sverige. Den aktuelle stenblok var eksempelvis hentet på en mark i Jylland.

Refleksion

  • Hvilken rolle spiller det, at stenarten har en bestemt nationalitet knyttet til sit navn?
  • Hvad har episoden at gøre med dansk-grønlandsk kolonihistorie – om noget?
  • Hvordan tror I, at Karl Elias Olsen placerer sig i det politiske landskab i Grønland?

Se eventuelt perspektivering i disse cases med beslægtede tematikker:

Proveniens
Skrevet på baggrund af interviews med eskimolog Jørgen Trondhjem og lektor i minoritetsstudier Kirsten Thisted i forbindelse med forskningsprojektet Alternative Spaces – cultural awareness and cross-cultural dialogues, støttet af Det Strategiske Forskningsråd 2008-2012 (projektleder: Esther Fihl).

Bibliografisk reference
Søgaard, D. M. (2011): ‘Rød svensk granit’ i: Søgaard, D. M. (red.): Casebanken. Københavns Universitet: KulturKurser.dk

Forfatter:
Geografisk område: Arktis, Danmark, Grønland, Inuit, Vesten
Emner: , , , , , ,

Tilføj en kommentar


Tilbage