Sådan en skide polak

En mor er i svømmehallen med sine to børn. I saunaen pjatter de og fortæller vrøvlehistorier om et par tilsyneladende ejerløse ben, hvis udspring den treårige ikke kan få øje på, eftersom ejerindens overkrop ligger skjult bag to ældre damer. Benenes ejerinde lader til at sove, men efter fem minutter rejser hun sig op og marcherer vredt ud af saunaen, mens hun med tydelig polsk accent giver udtryk for, at saunaen bør være et sted, hvor man kan hvile sig og hvor børn ikke skal snakke. De to ældre damer kigger inkluderende på moren, og den ene siger: “Sådan en skide polak. De har altså et andet temperament.” Moren har tydeligvis lyst til at stoppe håndklæderne i ørerne på sine børn og svarer udglattende, “Ja, nu er det i hvert fald for sent at ændre på. Men vi kan jo allesammen have en dårlig da, ikke?”

Det er sætningen : “De har altså et andet temperament”, der er nøglen til denne case, for den indebærer, at den polske dames temperament har med hendes polskhed at gøre og altså er udtryk for en kollektiv tilbøjelighed og ikke blot et individuelt karaktertræk. Af mange mennesker opfattes det som helt naturligt, at det må være sådan, og mange opfatter også nationalkulturen som noget, der følger med, når folk flytter til andre lande – eller ligefrem som noget, der er indlejret i kroppen og styrer folks handlinger. I sin mest konsekvente (og pissimistiske) udgave af dette begreb er kultur altås noget, som man er født med, som styrer folks adfærd, og som man ikke kan undslippe.

Heroverfor står en anden forståelse af kultur, som er mere hen i retning af den måde, moren til de to børn tænker på – nemlig forståelsen af kultur som noget, der kan forhandles mellem mennesker, som er tillært, og som ofte involverer magt, idet andres kultur altid defineres fra en bestemt synsvinkel og position.

Kilde:

  • Ditte Maria Søgaard: Vandringer i det kulturelle spinatbed – kulturforståelse i praksis, Gyldendal Business 2013

Forfatter:
Geografisk område: Danmark, Polen
Emner: , , , ,

Tilføj en kommentar


Tilbage