Den bedragne dansker

For nogle år siden blev en dansk mand gift med en afrikansk kvinde. Manden drev en fabrik, der producerede fabriksuniformer, men efter nogle år i Danmark fik kvinden overtalt sin mand til at flytte til Namibia, hvor hun kom fra, og tage maskinerne og hele produktionen med.

Det viste sig imidlertid, at det som udlænding var meget svært at blive registreret som fabriksejer i Namibia. Derfor blev maskinerne indregistreret i konens navn, mens manden nøjedes med at få en arbejdstilladelse. Men for at få maskinerne ind i landet, skulle der betales told. Og for at undgå at betale for meget i told, indgik kvinden en aftale med en lokal politimand, der fik omdeklareret maskinparken til en anden type maskiner, der ikke var så bekostelige at betale told af.

Da manden ankom til Namibia nogle dag efter sin kone, blev han modtaget i lufthavnen af politiet og sendt direkte i fængsel for bedrageri. Dér sad han, indtil de danske myndigheder fik ham ud igen. Han tog straks ud for at se, hvordan det gik med fabrikken – men den var ingensteds at se. Maskinerne var væk, og det samme var hans kone.

Refleksion

  • Hvad skulle den danske mand have gjort anderledes?
  • Hvordan ville du selv have reageret i en lignende situation og under stærk indflydelse af amoriner?
  • Er der noget særligt afrikansk eller noget særligt dansk i spil i denne case?

Udsyn
Pointen i denne case er, at man aldrig skal lade sig forlede, selv ikke af smukke kvinder, til at snyde med told og andre regler i værtslandene, men opføre sig ordentligt, holde lovene og i det hele taget udvise good corporate governance. Historien er på den måde i virkeligheden ikke så meget udtryk for den særlige danske tillidsfuldhed, men snarere et eksempel på en arketypisk forførelse – med mekanismer, der med lethed fungerer henover kulturelle skel.

Proveniens
Skrevet efter interview med direktør Sven Riskær, som fortalte om nogle af de kulturelt set interessante tildragelser, der var tilstødt IFUs samarbejdspartnere og medarbejdere under hans tid som direktør i investeringsfonden. Teksten er produceret under forskningsprojektet Alternative Spaces – cultural awareness and cross-cultural dialogues, støttet af Det Strategiske Forskningsråd 2008-2012 (projektleder: Esther Fihl)

Bibliografisk reference
Søgaard, D. M. (2012): ‘Den bedragne dansker’, i: Søgaard, D. M. (red.): Casebanken. Københavns Universitet: KulturKurser.dk

Forfatter:
Geografisk område: Afrika, Danmark, Namibia, Vesten
Emner: , , ,

Tilføj en kommentar


Tilbage